stappenVoor mijn verjaardag in juli kreeg ik van mijn vrouw de Jawbone UP24 cadeau. Eentje dat al geruime tijd op mijn verlanglijstje stond maar omdat ik nog twijfelde of ik toch niet voor de Fitbit zou gaan had ik het zelf nog niet gekocht.
De installatie zelf ging vlot en al snel begon hij mijn stappen te tellen. Stappen tellen op zich is één iets, maar je kan jezelf uitdagen en een dagelijks doel opstellen. Ik ging voor 10.000 stappen per dag. Je zou denken dat je snel aan die 10.000 stappen komt, maar met een bureaujob bleek dat toch een hele uitdaging. Gelukkig heb ik ook 2 honden die ’s morgens en ’s avonds een wandeling kunnen gebruiken, dus dat helpt ook om meer te gaan bewegen en niet in de zetel te ploffen na een zware werkdag.

Doelen

Schermafbeelding 2015-01-01 om 12.29.20De Jawbone UP24 laat je streven naar 2 soorten doelen, enerzijds het behalen van een groot aantal stappen en anderzijds (in mijn geval) 8 uur slaap halen per nacht. Dat slaapdoel is voor mij een hele uitdaging, want ik ben een slechte en lichte slaper.
Voor de Jawbone ging ik meestal na middernacht slapen en haalde amper 5 à 6 uur per nacht op een werkdag, wat dus betekende dat ik op het einde van de week doodop was.
De Jawbone confronteerde mij hiermee en al snel maakte ik gebruik van de herinneringen om op tijd naar bed te gaan als ik mijn 8 uur slaap wil behalen. Als je al een paar nachten gebruik hebt gemaakt van de Jawbone kijkt hij op welk tijdstip je gemiddeld opstaat en op basis daarvan kan je je herinnering om naar bed te gaan instellen.
Ik heb daar een maand gebruik van gemaakt en al snel kreeg ik een betere slaaphygiëne. Ik ging vroeger naar bed en behaalde dus meer slaap per nacht. Die 8 uur slaap zit er nog niet in, maar het is wat mij betreft al een grote verbetering in vergelijking met de maanden ervoor.

Sociale aspect

Het leuke aan de Jawbone is dat je je vrienden kan toevoegen en hun vooruitgang volgen. Nu, aangezien de privacy settings nog globaal zijn en je niet kan kiezen wie wat ziet heb ik enkel mijn vrouw toegevoegd. Ik vind het delen van mijn slaappatroon en gewicht met anderen niet iets wat ik snel ga doen. Mijn vrouw mag dat gerust allemaal weten 🙂

Voordelen

  • Comfortabel bandje
  • Gebruiksvriendelijk
  • Tips in de app zijn leerrijk en nuttig
  • De batterij gaat 2 weken mee
  • Stimuleert om te bewegen
  • Koppelen met ifttt.com en op die manier koppelen aan Google Drive om alle data in een document op te slaan.

Nadelen

  • Niet waterbestendig (in tegenstelling tot de UP3)
  • Je kan in de app niet kiezen met wie je wat deelt. Iedereen ziet hetzelfde.
  • geen hartslagmeter (ook weer in tegenstelling tot de UP3)

Samengevat

De Jawbone is voor mij een grote meerwaarde geworden. Hij maakt mij bewust van mijn slaappatroon en ook dat ik te weinig bewoog. Hij stimuleert mij om ’s avonds nog eens op de crosstrainer te staan als ik niet aan mijn 10.000 stappen geraak. Hij herinnert mij om het uur (de frequentie kan je zelf instellen) dat ik het afgelopen uur niet van mijn stoel ben gekomen.
Met andere woorden een aanrader voor iedereen die meer wil bewegen in 2015!