Sophie de Brabander

Wat ons niet zal doden

Ik heb de drie eerste boeken van de Millennium serie verslonden en een tijd geleden kwam het nieuws dat David Lagercrantz er een vierde vervolg aan zou breien.

Ik moet bekennen dat ik niet al te enthousiast was met dit nieuws. Het leek mij alweer een geval van een succesverhaal uitmelken. Mijn nieuwsgierigheid won en las “Wat ons niet zal doden” toch maar in de hoop om de vooroordelen te laten varen.  Helaas.

Chaotisch

De eerste hoofdstukken waren een sleur. Ik kon er mij moeilijk op focussen, want je kreeg meteen een heleboel nieuwe personages die in geen enkel opzicht met elkaar te maken hadden. Uiteraard, voor wie de vorige boeken heeft gelezen, weet je dat er een hacker in voor zal komen en dat deze in verband zal worden gebracht met Salander.

Technisch

Voor iemand met een technische achtergrond stoorde ik mij mateloos aan het overgebruik van technische termen en hoe de hackerswereld in elkaar zit. Dit is geen meerwaarde voor het verhaal en zorgde ervoor dat ik diagonaal ging lezen als het weer eens daar over ging.

Gewoon

Waar de eerste drie boeken verrassend en al eens ongewoon uit de hoek durfden komen, is dit te strak. Te standaard. Had je mij verteld dat dit boek door onze eigenste Pieter Aspe was geschreven, no offense Pieter, dan had ik het geloofd. Nuja, misschien overdrijf ik hier een beetje, maar toch… De vorige boeken zijn spannender, page-turners en zorgen ervoor dat je het boek niet kan wegleggen.

Lisbeth

Geef toe, uiteindelijk lezen we de boeken het liefste vanwege Lisbeth. Fucked up Lisbeth zorgde in de vorige boeken voor datgene waar we allemaal naar zoeken in ons favoriete personage. Datgene waar “nen hoek” van af is. Waar in andere boeken Lisbeth de leidraad is en datgene dat triggert om verder te lezen, is Lisbeth hier geen meerwaarde. Jammer.

Waarom David Lagercrantz?

Stieg Larsson stierf zo’n elf jaar geleden aan een hartaanval en hij heeft altijd gezegd dat de reeks uit tien delen zou bestaan. Nu is hij zelf maar tot drie afgewerkte boeken gekomen en zou hij al een aanzet gedaan hebben voor een vierde boek. Zijn vriendin, Eva Gabrielsson, zou in het bezit zijn van dat vierde deel, maar zou weigeren om het publiek te maken. Nu, daar zijn verschillende bronnen die elkaar tegenspreken. Wat zeker is, Stieg zou nooit zelf de tien delen kunnen schrijven. De broer en vader van Stieg kozen voor Lagercrantz, hij zou volgens hen de meest geschikte auteur zijn, wat dan weer een stomme keuze zou zijn volgens de vriendin van Stieg, Eva Gabrielsson.

“They say heroes are supposed to live forever. That’s a load of crap, this is about money,” – Eva Gabrielsson

Eerlijk? Wat mij betreft mocht het bij een trilogie blijven, alhoewel ik er vrij zeker van ben dat er ook nog een vijfde deel aan zit te komen.

Voor wie nieuwsgierig is om het te lezen en wie te lui is om naar de boekhandel te gaan: bestel het hier.

Alle Millennium series titels:

[bol_product_links block_id=”bol_560aeefc0d8dd_selected-products” products=”9200000040374235,9200000040374300,9200000040374273,9200000040419232″ name=”Millenium series” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”352″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

« »

© 2018 Sophie de Brabander. Theme by Anders Norén.