In navolging van Kevin, hier ook een “klein” overzicht van mijn favoriete tools van 2012.

Sites

 • Goodreads: mijn all-time favorite, want ik lees graag. Goodreads is voor mij de ideale tool om bij te houden wat ik gelezen heb en wat ik nog zou willen lezen. Jaarlijks word je ook uitgedaagd met een challenge waar je in het begin van het jaar kan opgeven hoeveel boeken je dat jaar wilt gaan lezen. Het motiveert mij om meer boeken te lezen. (Dit jaar wil ik 20 boeken lezen)
 • Evernote: wordt vooral gebruikt om notities bij te houden en vooral om zaken niet te vergeten. Ook gebruik ik het tijdens meetings om te onthouden puntjes te noteren.
 • Notities van Apple gebruik ik om heel banale zaken in op te slaan. Bijvoorbeeld als iemand mij een tip geeft voor een serie die ik zeker eens moet zien.. de drempel is iets lager dan Evernote en het lijkt een beetje op een kleine post-it. (staat standaard op iPhone en iPad)
 • Skype: bellen, chatten, …
 • IMDB: idem als Goodreads, maar dan voor films.
 • Pocket: Snel iets opslaan om later te lezen. Vaak in combinatie met Zite (zie verder).
 • Spotify: Muziek streamen voor ±10€ in de maand. Ideaal om nieuwe albums te beluisteren en muziek te ontdekken.

iPad/iPhone apps

 • Goodreads: Op de iPhone gebruik ik het vooral als ik bijvoorbeeld in de boekenwinkel sta en interessante boeken zie, dan gebruik ik de barcode scanner om deze op te slaan in mijn lijst met boeken die ik nog moet lezen.
 • Zite: LOVE IT! Een gepersonaliseerd magazine. Je geeft onderwerpen in die je interesseren en Zite haalt artikels op die misschien interessant kunnen zijn. Je kan deze artikels dan beoordelen: interessant of niet? Wil je meer artikels krijgen van die bron? Wil je meer artikels krijgen over bepaalde tags uit het artikel. Ideaal! Ik gebruik het nu al bijna dagelijks sinds 2010 en haal er héél veel uit.
 • miCal: Een alternatief voor de standaard Apple agenda op zowel iPad als iPhone. Ideaal als je veel gedeelde agenda’s hebt en naar mijn (bescheiden) mening nog gebruiksvriendelijker. Ik vloek alleszins een pak minder. Ook is het synchroniseren een pak beter.
 • Tweetbot: Een betalende app voor Twitter. Wat ik fantastisch vind aan de app is dat je gemakkelijker kan werken met lijsten en gebruikers en hashtags kan muten (al dan niet tijdelijk).
 • Pinterest: Nu we paar maanden terug een huis hebben gekocht is Pinterest de ideale bron om ideeën op te doen om het huis in te richten.
 • Spotify.
 • iPeriod: Eentje voor de dames. Je geeft maandelijks aan wanneer je je regels hebt en het rekent automatisch uit wanneer je moeder natuur de volgende keer mag verwachten. Er zijn nog meer functionaliteiten voor onder andere uit te rekenen wanneer je vruchtbaar bent enzo, maar daarvoor gebruik ik het niet. Er is ook een betalende app, maar ik heb voldoende aan de gratis versie.
 • GoodReader: Gebruikt voor PDF’s te lezen, bewerken, … aanrader.
 • Dropbox: gekochte boeken sla ik op in mijn dropbox en op die manier heb ik overal mijn leesmateriaal bij mij. Wordt natuurlijk ook gebruikt om bestanden te delen.
 • Pocket

iPhone only

 • Sleep Cycle: Even gebruikt om mijn slaappatroon te analyseren en op een aangenamere manier wakker te worden. Als uw wekker om 8u staat, dan kijkt Sleep Cycle tussen 7u30 en 8u (je kan ook een kortere tijdspanne kiezen) wanneer je het lichtste slaapt om je dan wakker te maken.
 • Runkeeper: Trackt de afstanden en tijd tijdens de lange wandelingen met de honden.
 • Instagram: snel foto’s delen.

Development

Even kort toelichten. Het afgelopen jaar heb ik mij volledig ondergedompeld in de wereld van de code en er zijn zoooooveel tools/tutorials/sites/… om het te leren dat het voor een beginnend developer soms overweldigend is en je niet goed weet waar je moet beginnen.. vandaar mijn lijstje met favoriete bronnen.

 • Codeschool (betalend): Aan de hand van videotutuorials en oefeningen worden bepaalde onderwerpen aangesneden. Er is naast de cursussen ook een ruim aanbod aan kleinere videotutorials waar in wordt gegaan op een specifiek onderwerp. Hun support is ook fantastisch.. binnen de 24u mag je rekenen op een antwoord.
 • Codecademy (gratis): Oefeningen, oefeningen en oefeningen. De ideale manier om het te leren vind ik. Herhalen en herhalen. Je krijgt kleine oefeningen die telkens een stapje verder gaan om uw kennis te verbreden. Goed als je de werking en logica wilt begrijpen. 
 • Learnable (betalend)
 • Stackoverflow: zit je vast met iets, hier vind je gegarandeerd de oplossing. If not, dan vraag je het gewoon even.
 • tutsplus.com (betalend)
 • net.tutsplus.com (meestal gratis)
 • railstutorial.org (gratis): Voor degene die een goede basis willen voor Ruby on Rails. Dit is wat mij betreft de ultieme beginnerscursus.