De PMD-zak. Die grote blauwe zak waar je met gemak een héle Delhaize in kwijt kan, maar waar sommigen toch redelijk wat moeite voor moeten doen. Redelijk wat moeite is zacht uitgedrukt, want wij zetten deze gemiddeld maar eens om de 2 maand buiten. We krijgen deze nauwelijks gevuld, dus stelde ik de vraag aan Stad Gent op Twitter of er in de toekomst geen kleinere versie verkrijgbaar zou zijn.

Stad Gent ging op onderzoek en vandaag kreeg ik van hen het officiële antwoord dat dit niet snel zal gebeuren en dat daar wel een gegronde reden voor is. De zakken zijn momenteel zo groot omdat ze op deze manier zwaarder worden en dus niet bij de minste windstoot worden weggeblazen. Als ze een kleinere zak op de markt brengen bestaat wordt de kans groter dat de PMD-zakken wel wegwaaien en wat dus ook gevaarlijker wordt voor de weggebruiker. Fair enough.

Het officiële antwoord van Stad Gent:

Pmd-afval weegt nauwelijks. De huidige zakken zijn bij hevige windstoten reeds gevoelig om zich over de straat rond te waaien. Een kleiner formaat van pmd-zak in het leven roepen zou dit probleem alleen nog vergroten.

We begrijpen echter dat het voor milieubewuste kopers soms lang duurt voordat de zak volledig vol is. Om de zak twee maanden zonder hinder te bewaren in een appartement raden wij u aan hun pmd-afval uit te spoelen (bv. met het afwaswater na het afwassen). Op deze manier zijn er geen melk of fruitsapresten die voor geurhinder kunnen zorgen of uitlekken.

Meer informatie over de nieuwe zakken voor restafval vind je hier.