Sophie de Brabander

Porto!

Een dikke week geleden trok ik samen met mijn vrouw richting Porto. Zij ging er een paar dagen naar de Toastmasters Conferentie en daarna zouden we samen Porto gaan verkennen en zo onze 4e huwelijksverjaardag vieren.

Brussels Airlines

In februari boekte ik de vluchten en al snel was gebleken dat Brussels Airlines er het voordeligste uitkwam om naar Porto te vliegen met bagage. Aangezien we toch een grote week in Porto bleven was enkel handbagage een beetje te weinig en dat betekent dat je bij verschillende vliegmaatschappijen meteen al een pak meer betaalt om die 23kg  extra mee te brengen.

Zaventem

Goed. Aangekomen in de luchthaven bleek al snel dat we daar niet alleen waren. Chaos met andere woorden. De eerste keer in al die tijd dat ik vlieg dat er zo’n chaos was en wat bleek.. de gemiddelde leeftijd van de reizigers was 60plus en wat bleek nog meer? Brussels Airlines heeft de check-in procedure gedigitaliseerd. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben pro-digitaliseren, maar voor de 60plussers is dat een grote stap. Weinig hostessen in de buurt om hen te helpen, waardoor dat de helft wezenloos rondkijkt om uit te vogelen hoe het systeem nu precies werkt. Ook ik heb door goed geluk gevonden hoe het in zijn werk gaat. Eerst en vooral moet je aan de eerste automaten, die zich aan de zijkant bevinden, inchecken. Dan pas kan je beginnen aanschuiven aan de lange rij om uw bagage in te checken. Passagiers die dus die eerste stap waren vergeten en aan de bagage check-in stonden hadden aangeschoven voor niets en mochten dus alweer helemaal opnieuw beginnen. Wetende dat het aanschuiven op zich ± 30 minuten duurde. Veel gemor en gestresseerde mede-passagiers als gevolg. De bagage inchecken zelf vereist enig geduld en instructies lezen wat er op het scherm komt. Eerst en vooral moet je jouw vliegticket scannen. Eens dat gebeurd is kan de bagage op de band, wordt deze gewogen, krijg je een etiket dat je aan uw bagage moet hangen en druk je op ok. Niet eerst op “OK” drukken of uw bagage is weg zonder etiket en dan ben je “gejost”. Op zich een gemakkelijk systeem, maar je moet dus alles goed lezen en goedkeuren. Ik heb mezelf moeten forceren om alles te lezen, want ik heb nogal de gewoonte om snel op “OK” te drukken als ik deze zie passeren. 🙂

Conclusie

Reizigers zijn op het moment dat ze moeten inchecken te gestresseerd om tijd te nemen om alle informatie, die overal verspreid stond, te lezen. Een oplossing in mijn geval zou een e-mail zijn dat uit het oog springt en mijn aandacht trekt om te lezen. Dus, neem uw tijd om alles te lezen en vooral niet stressen en kom op tijd.

1 reactie op “Porto!”

Anthony Van de Gejuchte schreef:

In de luchthaven van Schiphol (Amsterdam) hebben ze dit langer, een paar jaar geleden was ik daar met mijn ouders samen met een vriendin van mijn ma en haar kind. Allemaal samen om naar Manila (internationaal via klm) te reizen om ma haar familie te bezoeken.

Er waren daar 2 systemen, de eerste was voor de paspoort. (geen idee of we ons nummer moesten invoeren. Ik dacht het niet, maar het is blijkbaar ontsnapt uit mijn aandacht of geheugen). Die eerste print dan gewoon ons ticket uit.

Daar was er een beetje drukke, maar vriendelijke mevrouw die iedereen helpte door het systeem te loodsen. Aangezien ik het meest met computers vertrouwd ben, pushten vooral mijn ma mij om het inchecken te doen, maar ik was verward met het systeem over hoe het paspoort erin moest (iets wat in de schengen zone – vliegen in europa – beetje anders gebeurd, al heb ik nog niet zo gevlogen).

De tweede systeem was voor de bagage en daar was het wel chaotisch. Iedere passagier heeft 1 ticket om een bagage in te checken van 23 kilo.

Bij mij en mijn ouders ging het nog redelijk goed en zoals bij de eerste systeem was er 1 iemand “verandwoordelijk” voor in dit geval 5 tal check-ins.

Bij ma haar vriendin was er blijkbaar verwarring geweest omdat ze een kind had en veel bagage. Eerst dacht ik dat we niet door geraakten, omdat ik vanuit ging dat kinderen niet zoveel bagage mee konden krijgen. Maar het probleem bleek te zijn dat 1 bagage te zwaar geladen was.

Eenmaal ze bewust waren van dit probleem gebeurd het typische: bagages die open vliegen en inhoud die van de ene koffer naar de andere gaat.

Achteraf bleek dan ook dat een kind ook 23 kilo mee mocht en dat de machines geen problemen hadden met een kleine marge erover. Dus na ondervragen met het personeel van klm (met de dreiging om meer te moeten betalen, wat achteraf niet gebeurde) en het verschuiven van gewicht was alles in orde.

Aangezien we met ma haar vriendin alleen tijdens de vlucht samen zaten vraag ik me eigenlijk wel af hoe ze die 46 kilo alleen met haar kind (die nog ongeveer 5 jaar was of jonger?) heeft kunnen meekrijgen voor en na de vlucht 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *