Alcohol en autorijden. Een combinatie die als olie en vuur lijken te zijn, maar helaas is de realiteit anders. Het recente ongeval van Tom Waes toont aan dat zelfs een bekende kop niet immuun is voor deze gevaarlijke mix. In een impulsieve daad waagde hij het om dronken achter het stuur te kruipen. Gelukkig kan hij het nog navertellen, maar het is een keuze die fatale gevolgen had kunnen hebben en levens had kunnen verwoesten.

Een glas champagne bij je nieuwe auto? Waarom?
Wat ik ook niet begrijp: mijn partner ging onlangs diens nieuwe auto ophalen. Wat kreeg die meteen aangeboden? Een glas champagne! En alsof dat nog niet genoeg was, stond er in de auto een fles champagne als cadeautje klaar. Een onschuldig gebaar, maar waarom moet alcohol altijd zo’n grote rol spelen bij dit soort momenten? Moet je gelijk dronken achter het stuur kruipen van die nieuwe, onbekende auto? Waarom speelt alcohol zo’n grote rol tijdens dit soort momenten?
Ik rij nu al 21 jaar met de auto en nog nooit ben ik tegengehouden door de politie voor een alcoholcontrole.
Ik rij nu al 21 jaar met de auto en nog nooit ben ik tegengehouden door de politie voor een alcoholcontrole. Dat zegt toch heel veel over het gebrek aan controles? Zelf drink ik al sinds 2018 geen alcohol meer. En ook daarvoor was mijn motto altijd: nultolerantie achter het stuur. Ik vind het logisch.
Laat iemand niet dronken achter het stuur kruipen
Het is tijd dat we niet alleen op regels en controles vertrouwen, maar ook op elkaar. Zie je iemand die te veel gedronken heeft en toch wil rijden? Spreek die persoon aan. Het is zoveel moediger om iemand te stoppen dan stilzwijgend toe te kijken hoe die achter het stuur kruipt. Strenger zijn voor onze medemens is geen bemoeienis, het is zorgen voor elkaar. Want uiteindelijk willen we allemaal dat iedereen veilig thuiskomt. Laten we die verantwoordelijkheid samen dragen.
Strenger optreden is een must!
De regels moeten veel strenger zijn, zonder uitzondering. Alcoholcontroles zouden non-stop uitgevoerd moeten worden en elke auto zou wat mij betreft standaard een alcoholslot moeten hebben. En wat betreft de gsm, die hoort ook thuis op het lijstje van gevaarlijke apparaten. Beide zijn even desastreus voor ons leven.
Laten we eerlijk zijn: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar rijden onder invloed? Dat is geen ongeluk. Dat is een keuze. Een slechte keuze. Dus laten we stoppen met alcohol te normaliseren. Achter het stuur hoort het gewoon niet. Klaar.
4 reacties op “Waarom alcohol en autorijden niet samen gaan”
Dat autogarage verhaal… Maar inderdaad ik krijg bij lezingen overal standaard flessen wijn, biermanden… (zelf ben ik nu ook reeds 1.5 jaar gestopt).
Ja, ik viel bijna van mijn stoel toen die dat vertelde. Alsof alcohol het enige is waar je een persoon blij mee kan maken, het zou veel oprechter zijn als je je spreker echt kent en iets geeft dat bij de persoon past.
Klopt helemaal wat je schrijft. Ik kreeg ook enkele jaren terug een fles cava toen ik mijn auto ging ophalen. Zal mogelijks wel van merk afhangen.
De foto die je gebruikte is trouwens ook een voorbeeld hoe je NIET je handen aan het stuur moet houden bij het rijden 🙂
Zowel bij Volkswagen als Renault hebben we een fles champagne/Cava gekregen.
Ja, ik wou een foute foto gebruiken 😉