Sophie de Brabander

Mijn reis naar het vegetarisme: Het verhaal van een keerpunt op de autosnelweg

Ik ben nu al bijna 6 jaar helemaal vegetariër, wat betekent dat ik in die tijd geen vlees heb aangeraakt. Maar eerlijk gezegd, daarvoor was het een heel ander verhaal. Ik probeerde het keer op keer, maar ik kon die verleiding van een lekker stukje vlees of een bord stoverij met frietjes gewoon niet weerstaan.

Ik was op weg naar een klant in Brugge en herinner me dat ik over de autosnelweg aan het rijden was toen ik een grote vrachtwagen voorbijstak, volgeladen met koeien. Koeien samengepropt in een overvolle vrachtwagen. Terwijl ik de vrachtwagen aan het voorsteken was, zag ik iets gebeuren in mijn ooghoek en keek ik naar de vrachtwagen. Wat ik daar zag, liet me niet meer los.

Photo by Christian Burri
Photo by Christian Burri

Een van die koeien, geperst tussen de anderen in die overvolle vrachtwagen, stak haar snuit door de tralies en keek recht naar me. Haar blik was zo intens en vol angst dat het me echt naar de keel greep. Ik hapte naar adem, kon amper nog op de weg letten, en alles werd even zwart voor mijn ogen. Die angstige blik van die prachtige koe bleef bij me hangen, als een spook in mijn gedachten.

Ik had een maaltijd met vlees bij me voor de lunch, maar na dat moment kon ik het gewoon niet meer over mijn hart krijgen om het nog te op eten. Ik gooide het uiteindelijk in de prullenbak. Vanaf dat moment besloot ik om nooit meer vlees te eten. Het was alsof die ene koe me recht in mijn ziel raakte en me overtuigde dat vegetariër worden de juiste keuze was.

Zelfs nu, als ik op een zeldzaam moment nog eens zin krijg in vlees, denk ik aan die koe en haar angstige blik. Ze wist dat haar leven op dat moment in de handen van de chauffeur lag, en hij bracht haar recht naar haar einde, en uiteindelijk naar iemands bord.

Dat moment op de snelweg heeft mijn kijk op voedsel voorgoed veranderd, en ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om vegetariër te worden, en ondertussen ook grotendeels veganist ben. Het herinnert me eraan dat wat we eten niet alleen invloed heeft op onze gezondheid, maar ook op het leven en welzijn van dieren. Het is een reis die ik met volle overtuiging blijf volgen, geïnspireerd door die ene koe die me recht in de ogen keek en me deed beseffen dat er een betere manier is om te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: