Sophie de Brabander

Waarom je je hond echt aan de lijn moet houden

Sinds kort heb ik het voorrecht om drie nieuwe harige vrienden te verwelkomen in mijn leven. Ze brachten hun eigen verhalen en trauma’s mee naar België, waar ze ongeveer drie maanden geleden zijn geland. Het is best een klus om met die drie sloebers tegelijk te wandelen, dus af en toe ga ik er apart op uit met elk van hen.

Laatst was ik met Yasmin op stap, en het voelde als de allereerste wandeling waarop ze zich echt op haar gemak voelde en niet meer bang was voor allerlei rare geluiden om ons heen en de koeien in de wei kregen ook geen aandacht meer. We waren bezig met onze vaste wandeling langs de Vaart van Landegem toen opeens achter ons een raar geluid opdook waar we niet meteen raad mee wisten.

Ik draai me om en zie twee grote honden op ons af komen stormen. Eerlijk gezegd, ze zagen er niet erg vriendelijk uit. En toen ze voor ons stonden, gebeurde waar ik bang voor was – ze vielen Yasmin aan. Ik sprong tussen haar en de agressiefste hond van de twee om haar te beschermen, maar ze omsingelden ons snel. Eentje voor me en eentje achter me. De ene hond probeerde Yasmin herhaaldelijk te bijten, en gelukkig kon ik dat voorkomen.

Ik keek wanhopig om me heen, hopend op hulp, maar niemand was in zicht. Mijn paniek groeide, want ik had geen idee hoe ik hieruit kon ontsnappen. Die honden leken vastberaden en ik had geen flauw idee waar hun grens lag en ze hun interesse zouden verliezen.

Uiteindelijk kwam er een oudere man rustig aangefietst. Hij leek geen haast te hebben en gaf geen teken dat de honden van hem waren. Dus ik moest wel vragen of ze van hem waren. En dat waren ze dus. Hij leek er niet echt van onder de indruk. “Ze hebben alleen wat oppervlakkige beten gegeven,” zei hij.

Dus toen ik hem vroeg om zijn honden aan te lijnen, antwoordde hij nogal nonchalant dat hij uit het bos kwam. Maar dat is geen excuus, zei ik. Honden moeten altijd en overal aangelijnd zijn, bos of niet. Uiteindelijk kreeg hij de agressiefste hond aangelijnd na hem een stevige trap te hebben gegeven en fietste hij rustig weg. De andere hond liet hij gewoon ronddartelen, zonder er verder naar om te kijken. Die zou wel volgen.

Ik bleef bij Yasmin tot de man uit het zicht verdwenen was, in de hoop dat de andere hond niet terug zou komen. Compleet van de kaart checkte ik Yasmin nogmaals op beten. Ze gaf me likjes en zocht troost bij me. Of trooste zij mij? De rest van de wandeling hield ze haar staart tussen de benen en wilde ze gewoon zo snel mogelijk naar huis. Eenmaal thuis kroop ze meteen veilig in haar bench.

Ik was behoorlijk boos en teleurgesteld in die man en zijn nonchalante reactie op het hele gebeuren en deed ik aangifte bij de politie. Yasmin lijkt mij geen hond die anderen zou aanvallen, maar mijn andere hond, Nôam, zou dat wel doen als hij erbij was geweest. Ik wil er niet aan denken aan wat er dan zou gebeurd zijn, want het was twee tegen één.

Later sprak ik met een ander hondenbaasje, en ze wist meteen over wie ik het had, zonder dat ik zelfs maar een beschrijving hoefde te geven van de man en de honden. Ze vertelde me dat hij hier niet vaak komt, maar als ze hem ziet, blijft ze op haar hoede en ontwijkt ze hem en zijn honden.

Wat leren we hieruit? Het is echt belangrijk om je hond aangelijnd te houden. Die leiband is niet bedoeld om je hond zijn vrijheid te ontnemen, maar om ervoor te zorgen dat hij veilig blijft. Zelfs als je denkt dat je je hond door en door kent, is en blijft hij onvoorspelbaar. Niet elke hond is blij met ontmoetingen met loslopende soortgenoten. Dus als je je hond niet aanlijnt, respecteer je niet alleen de grenzen van andere honden, maar ook die van andere baasjes.

En, laten we eerlijk zijn, de natuur verdient ook wat respect. Laat je hond niet loslopen in het bos, want dat kan schade aanrichten aan het milieu en wilde dieren verstoren. Bescherm de natuur door je hond aangelijnd te houden.

Wil je echt dat je hond kan rennen en ravotten? Gelukkig zijn er losloopweides waar je terecht kunt. Daar kunnen honden en baasjes samen plezier maken. De baasjes kunnen dan lekker kletsen over hun trouwe viervoeters en hun eigenaardigheden.

Dus onthoud: houd je hond aangelijnd, want je weet nooit wat jouw hond, of die van een ander, in gedachten heeft. Ze blijven onvoorspelbaar, en na al die nieuwsverhalen over onaangelijnde honden die andere honden of mensen aanvallen, is “hij doet nooit wat” niet meer zo geloofwaardig. Veiligheid en respect voor anderen en de natuur moeten altijd voorop staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: